Vision

Vision

Det här är ett krigslajv. Men det är ett krigslajv utan soldater.

Vi ville göra ett krigslajv om kvinnor.

Keep Calm and Carry On är kriget ständigt närvarande, men i bakgrunden. Hjältinnorna är de som sällan syns på andra krigslajv. De är sjuksköterskor, ambulansförare, bombsopare, kontorsarbetare, socialtjänst, fabriksarbetare, WVS-flickor. De är civilister i det bombade London under blitzen.

Manliga roller är välkomna på lajvet, men bör ha en god anledning varför de inte är i uniform.

Keep Calm and Carry On är inte ett lajv som utspelar sig i nutid, och inte i rollernas nutid heller. När vi träffar dem har allt som hände den här kvällen redan hänt. Den är ett minne av den upp och ned-vända världen under kriget.

Teman

Är Keep Calm bara ännu ett fyrtiotalslajv? Ja och nej.

– Det är ett relationslajv. Det handlar om relationerna kvinnor emellan, och till män som är, eller inte är, närvarande.

– Det är ett krigslajv. Det utspelar sig mitt under blitzen. Bomblarm är vardagsmat, England är under belägring från luften, och kriget är ständigt närvarande.

– Det är ett pliktlajv. Det handlar om hemmafronten, att hålla modet och patriotismen uppe och göra sin plikt för sitt land.

– Det är ett feministiskt lajv. Det handlar om många kvinnor och deras insatser som vanliga krigslajv gärna glömmer bort. Det handlar om att göra en insats där det behövs under kriget, för att sedan bli av med sitt jobb när “våra pojkar” kommer hem igen.

– Det är ett historiskt lajv. Dels för att vi eftersträvar ett relativt stort mått av historisk korrekthet på Keep Calmand Carry On, vad gäller skeenden, samhällsnormer, könsroller etc. Dels för att de här människorna faktiskt, vare sig de vet om det eller inte, skrev historia. En historia som vi vill utforska och berätta.

Kronprinsessan Elizabeth (nuvarande Elizabeth II) i tjänst som fordonsmekaniker

Kronprinsessan Elizabeth (nuvarande Elizabeth II) i tjänst som fordonsmekaniker

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s